Prosto z lasu, pysznie, zdrowo i wyjątkowo
W poniedziałek, 21 sierpnia br. Koło Gospodyń Wiejskich Bielczanki z Pasją zorganizowało warsztaty kulinarne potraw z grzybów leśnych. Zajęcia były jednym z elementów projektu pn. „Prosto z lasu, pysznie, zdrowo i wyjątkowo”, na który Koło pozyskało dofinansowanie w ramach 2. edycji konkursu Lasów Państwowych „Natura od kuchni”. Poprzedziło je niedzielne grzybobranie, któremu przewodniczył leśniczy Łukasz Klara, połączone z wizytą w leśniczówce i pasiece „Leśne Zacisze”, prowadzonej przez Angelinę i Łukasza Klarów.
Warsztaty, jak również grzybobranie miały charakter otwarty. Mogli w nich wziąć udział wszyscy zainteresowani. Przygotowane w ramach zajęć potrawy smakowały wyśmienicie, co potwierdza wysoki kulinarny kunszt Pań, które je przyrządziły. A było w czym zasmakować. Zupa grzybowa z łazankami, potrawka z grzybów leśnych i kurczaka, makaron z grzybami w sosie maślano-winnym z natką pietruszki, pierogi z kaszą i grzybami okraszone boczkiem – to tylko niektóre z wybornych specjałów przygotowanych podczas warsztatów, którymi częstowano wszystkich zainteresowanych.
– Gratuluję Paniom z KGW Bielczanki z Pasją pomysłu na projekt, społecznego zaangażowania oraz wysokich umiejętności, które sprawiają, że mieszkańcy mogą nie tylko aktywnie spędzić czas w miłej atmosferze, ale również zasięgnąć wiedzy w zakresie darów lasu, pszczelarstwa i kuchni z leśnymi grzybami w roli głównej – mówi Janusz Kwaśniak, wójt gminy Borzęcin. – Cieszy fakt, że Panie zrzeszone w miejscowym kole od lat angażują się w życie społeczne miejscowości, podejmując wiele cennych inicjatyw i organizując różnego rodzaju wydarzenia.
Projekt „Prosto z lasu, pysznie, zdrowo i wyjątkowo” zakończy prezentacja KGW popularyzująca produkty runa leśnego na stoisku podczas „Potańcówki na klepisku”, organizowanej przez OSP Bielcza przy miejscowej remizie w sobotę, 26 sierpnia br. Początek imprezy, godz. 19:00. Zapraszamy!
—
IB