Kraków odkrywa catering dietetyczny dla osób z wykluczeniami. Jedz zdrowo i smacznie!
W związku z rosnącą świadomością żywieniową coraz więcej osób zdaje sobie sprawę, że dla zdrowia i lepszego samopoczucia powinny unikać pewnych grup produktów i składników pokarmowych. Nie oznacza to jednak, że muszą rezygnować z wygody, jaką daje dieta pudełkowa. Jakie propozycje ma dla nich catering dietetyczny?
Jak działa dieta pudełkowa w Krakowie?
Catering dietetyczny jest bardzo wygodną opcją, docenianą przez wszystkich, dla których prawidłowe odżywianie to ważny element dbania o zdrowie. Takie rozwiązanie polega na dostarczaniu posiłków na cały dzień bezpośrednio pod wskazany adres. Dieta jest zbilansowana i zgodna z wybranym poziomem kaloryczności, dzięki czemu jest w stanie służyć także do kontrolowania masy ciała. Catering na diecie może więc być stosowany zarówno przez osoby, które chcą schudnąć, jak i przez tych, których celem jest utrzymanie wagi lub rozbudowa tkanki mięśniowej.
Wszystkie posiłki spakowane są w osobne, szczelne pojemniki, catering na wynos da się zatem zabrać ze sobą i zjeść w dogodnym miejscu i o dogodnej porze. To sprawia, że dietę pudełkową chętnie wybierają osoby zapracowane, które mimo ciągłego braku czasu chcą się zdrowo odżywiać.
Nietolerancje i alergie pokarmowe – który catering dietetyczny w Krakowie sprawdzi się u osób z takimi problemami?
Diety z dostawą to oferta przeznaczona dla różnych osób. Uwzględnia też niektóre nietolerancje pokarmowe i alergie. Dlatego warto przejrzeć propozycje dostępne na stronie cateringu dietetycznego w Krakowie: https://www.wygodnadieta.pl/catering-dietetyczny-krakow. Można tam znaleźć menu bez glutenu, bez nabiału czy bez laktozy. W razie pytań wystarczy zadzwonić do firmy, a dietetyk udzieli bezpłatnej porady, który wariant wybrać.
Dieta pudełkowa w Krakowie – jakie produkty znajdziesz w menu bez glutenu?
Składnikiem pokarmowym, który może powodować różne dolegliwości, jest gluten. Wiele osób wyklucza tę substancję ze swojej codziennej diety, a catering na dowóz odpowiada na ich potrzeby. Dieta bez glutenu oparta jest na świeżych, pełnowartościowych produktach bogatych w witaminy i składniki mineralne. Można w niej znaleźć dużą dawkę warzyw i owoców w różnych postaciach. Nie zabraknie też źródeł białka – mięsa, ryb, nabiału czy jajek, a także roślin strączkowych. Potrawy wzbogacone są o dodatek zdrowych tłuszczów roślinnych, dostarczających wielu substancji o działaniu prozdrowotnym. W jadłospisie uwzględnione zostały też naturalnie bezglutenowe zboża, jak np. ryż, kukurydza czy gryka.
Należy jednak pamiętać, że dieta, mimo iż wyklucza wszystkie naturalne źródła glutenu, może nadal zawierać śladowe ilości tej substancji. Nie będą one miały wpływu na samopoczucie osób z nietolerancjami, ale nie są wskazane w przypadku celiakii.
Możliwe jest także wykluczenie większej liczby produktów – dieta bez glutenu oferowana jest również w wariancie bez laktozy oraz bez nabiału.
Diety bez laktozy i bez nabiału w cateringu dietetycznym w Krakowie
Częstymi problemami są ponadto nietolerancje laktozy. Jest to cukier, który występuje w mleku i jego przetworach. W takich przypadkach stosuje się dietę, w której wykluczone zostają laktoza i wszystkie zawierające ją produkty. Nie oznacza to jednak, że konieczna jest całkowita rezygnacja z nabiału. Wystarczy stosować bezlaktozowe alternatywy. Wiele osób boi się, że produkty pozbawione laktozy są bardziej przetworzone lub zawierają jakieś chemiczne dodatki. Są to nieuzasadnione obawy. Pozbycie się laktozy polega na dodaniu do produktu naturalnie występującego w ludzkim organizmie enzymu – laktazy. Dzięki temu obecna w produkcie laktoza rozkłada się na nieszkodliwe substancje, czyli glukozę i galaktozę.
Z kolei w przypadku osób z alergią na nabiał konieczne jest całkowite wykluczenie tej grupy produktów i zastąpienie ich innymi źródłami białka – zarówno zwierzęcymi, jak i roślinnymi.
—