Koronawirus/ Ponownie otwarte restauracje, bary i kawiarnie / 18 maja 2020 r.
Od poniedziałku 18 maja 2020 r. działalność wznawiają bary, kawiarnie i restauracje. Po ponad dwóch miesiącach przerwy spowodowanej epidemią koronawirusa znów można wyjść do lokalu na kawę, piwo lub obiad. To dobra informacja zarówno dla klientów, jak i przedsiębiorców, którzy mocno ucierpieli z powodu epidemii.
Restauratorzy z niecierpliwością czekają na klientów. Otwartym pozostaje pytanie tylko, czy klienci będą tak otwarci na kontakty jak przed ogłoszeniem stanu epidemii. Część ludzi boi się kontaktu z innymi, mogą też mieć obawy do żywienia się w lokalach.
Zgodnie z rządowymi wytycznymi które określają, w jaki sposób będzie można bezpiecznie świadczyć te usługi oraz z nich korzystać w okresie epidemii koronawirusa w Polsce w lokalu będzie obowiązywał limit 1 osoby na 4 metry kwadratowe. Po każdym kliencie konieczna będzie dezynfekcja stolika. Między stolikami muszą być zachowane 2-metrowe odległości, zaś obsługa lokalu oraz kucharze mają nosić maseczki i rękawiczki ochronne. Co oczywiste w środku restauracji goście nie muszą nosić masek. Natomiast obsługa lokalu oraz kucharze będą musieli nosić maseczki i rękawiczki ochronne.
Ministerstwo Rozwoju podkreśla, że stopniowy powrót do normalności nie zwalnia ze stosowania podstawowych zasad bezpieczeństwa – nikt nie chce by ponowny wzrost liczby zachorowań zniweczył dotychczasowy wysiłek i koszty poniesione przez społeczeństwo.
Ministerstwo Rozwoju we współpracy z Głównym Inspektorem Sanitarnym i przedstawicielami branży gastronomicznej, przygotowało szczegółowe wytyczne do funkcjonowania gastronomii w trakcie epidemii koronawirusa.
Szczegółowe zasady funkcjonowania lokali gastronomicznych w czasie epidemii <==
—
IB / MZ / MR / GIS
Poznaj najważniejsze zasady funkcjonowania lokali gastronomicznych w czasie epidemii.
Szczegółowe instrukcje znajdziesz na https://t.co/a1jUaKdqdT pic.twitter.com/D25PPA89VB— Ministerstwo Rozwoju (@MinRozwoju) May 14, 2020