Cech Rzemieślników, Małych i Średnich Przedsiębiorców z Brzeska już po raz drugi był gospodarzem oraz współorganizatorem Festynu Rzemiosła Diecezjalnego pn. „Między tradycją, a nowoczesnością”. Dzięki grantowi z Narodowego Instytutu Wolności, Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego, w ramach Polskiego Inkubatora Rzemiosła do Brzeska przyjechali przedstawiciele Cechów z Tarnowa, Nowego Sącza, Bochni, Dąbrowy Tarnowskiej, Dębicy, Pilzna, Limanowej oraz młodzież i nauczyciele z Branżowej Szkoły Rzemieślniczej z Tarnowa.
Uroczystości rozpoczęły się przemarszem uczestników i zaproszonych gości wraz z pocztami sztandarowymi i pilźnieńską kapelą „DoOporÓ” na Plac Kazimierza Wielkiego. Na płycie Placu rozstawione były stoiska z wyrobami piekarniczymi, cukierniczymi, wyrobami rzemieślniczego rękodzieła, stoiskami edukacyjnymi. Festyn poprzedziła msza święta w intencji rzemieślników, pracowników, uczniów zakładów oraz ich rodzin. W trakcie festynu w-ce Prezes Związku Rzemiosła Polskiego w Warszawie, Prezes Małopolskiej Izby Rzemiosła i Przedsiębiorczości w Krakowie Janusz Kowalski wręczył zasłużonym rzemieślnikom oraz osobom współpracującym z cechami medale i wyróżnienia przyznane przez Radę Polskiego Rzemiosła. Platynowymi Medalami za zasługi dla Rzemiosła Polskiego uhonorowani zostali: Adam Biedroń, Marek Pukal, Andrzej Zając. Złotymi medalami im. Jana Kilińskiego za zasługi dla Rzemiosła Polskiego wraz z odznaką otrzymali: Aleksandra Dziedzic, Tomasz Latocha – Burmistrz Brzeska, Wojciechowski Andrzej. Srebrny medal otrzymał Bogdan Wójcik. ZŁOTĄ ODZNAKĘ MISTRZA ZA SZKOLENIE UCZNIÓW W RZEMIOŚLE otrzymał za wyszkolenie ponad 200 uczniów brzeski brat cechowy Mieczysław Hebda. Srebrne odznaki mistrza za szkolenie uczniów w rzemiośle otrzymali Wiesław Grzymek, Stanisław Kobyłecki, Antoni Turek. Honorowymi Odznakami rzemiosła wyróżnieni zostali: Jacek Fidelus, Bolesław Kołodziej, Andrzej Zelek. Po tym jakże miłym akcencie uhonorowania rzemieślników uczestnicy festynu wzięli udział w widowisku świętowania żniw, które przygotował Zespół Regionalny Krakowiacy Ziemi Brzeskiej. Obrządek chlebowy, który jest zwieńczeniem pracy rolnika, bo chleb wypieczony został przez piekarzy i podzielony wśród uczestników przez przedstawicieli brzeskiego cechu.
Stoiska z wyrobami piekarzy i cukierników przygotowali: Piekarnia Państwa Halików z Brzeska, Piekarnia „AWITEKS” Andrzeja Nakielnego z Krakowa, Piekarnia Marii i Jana Zelków z Rajbrotu, Piekarnia – Cukiernia „POEZJA” Roberta Antczaka z Gnojnika, „FANTAZJA” Cukiernia Stanisława Klonowicza z Tarnowa, Cukiernia Targowa Stanisława Bańbora z Tarnowa, Piekarnia Gałęziowscy i Ania z Uszwi. Olbrzymią atrakcją dla uczestników festynu były stoiska edukacyjno-promocyjne rzemieślników, pszczelarzy i leśników. Oblegane było stoisko gastronomiczne przygotowane przez Kazimierza Kurala, starszego Cechu Rzemieślników, Małych, Średnich Przedsiębiorców, który wszystkim uczestnikom festynu serwował bezpłatny żurek. Festyn był okazją do zapoznania się z tym co wytwarzają rzemieślnicy (z produktami, wytworami sztuki rzemieślniczej), znakomitym spędzeniem niedzieli, którą uatrakcyjniły występy kapel i zespołów regionalnych.
Dziś rzemiosło to nasza duma narodowa. Wydarzenie „Między tradycją a nowoczesnością” miało na celu skupienie wystawców młodego i starszego pokolenia. Firmy rzemieślnicze mają wielki potencjał innowacyjności w zakresie dostarczanych przez siebie produktów i usług. Obserwowany trend w kierunku indywidualizacji przedmiotów konsumpcji stanowi szansę dla przedsiębiorstw rzemieślniczych, jako bardziej elastycznych w zakresie struktur i zarządzania od globalnych korporacji. W celu umocnienia pozycji rzemiosła niezbędne jest jednak współdziałanie, komunikacja i otwartość na zmiany samych rzemieślników i samorządu gospodarczego rzemiosła.
—
IB
PLAKAT