Informator Brzeski pomaga absolwentom szkół podstawowych w wyborze szkoły
Wychodząc naprzeciw Waszym oczekiwaniom zostanie zaprezentowana szczegółowa oferta szkół oraz placówek oświatowych Powiatu Brzeskiego.
Mamy nadzieję, iż będzie ona pomocna w podjęciu właściwej decyzji przy wyborze kierunku kształcenia.
W dniu dzisiejszym przedstawiamy:
ZESPÓŁ SZKÓŁ W CZCHOWIE
TYPY SZKÓŁ:
LICEUM OGÓLNOKSZTAŁCĄCE IM. KARDYNAŁA STEFANA WYSZYŃSKIEGO – 4 letnie
TECHNIKUM IM. KARDYNAŁA STEFANA WYSZYŃSKIEGO – 5 letnie
BRANŻOWA SZKOŁA I STOPNIA IM. KARDYNAŁA STEFANA WYSZYŃSKIEGO – 3 letnia
32-860 Czchów, ul. Sądecka 187,
tel./fax 14 6843230
e-mail: zespolszkol187@op.pl, www.zsczchow.pl
NAJLEPSZE TECHNIKA Perspektywy
BRĄZOWA SZKOŁA 2023
Ranking Główny Techników 334 miejsce w Polsce
LICEUM OGÓLNOKSZTAŁCĄCE IM. KARDYNAŁA STEFANA WYSZYŃSKIEGO
4 letnie, dla młodzieży,
na podbudowie programowej szkoły podstawowej
ODDZIAŁ PRZYGOTOWANIA WOJSKOWEGO
– przedmioty rozszerzone: język angielski, geografia,
– zajęcia edukacyjne brane pod uwagę w postępowaniu rekrutacyjnym: język polski, matematyka, geografia, informatyka,
– języki obce: język angielski, język niemiecki,
– w klasie I-III realizowane będzie szkolenie z zakresu przygotowania wojskowego, w formie obowiązkowych zajęć edukacyjnych,
– w klasie IV w ramach szkolenia wojskowego 50-godzinny obóz szkoleniowy,
– warunkiem przyjęcia do oddziału przygotowania wojskowego jest pozytywny wynik prób sprawności fizycznej.
Oddział przygotowania wojskowego to propozycja dla osób, które swoją przyszłość wiążą z pracą w służbach mundurowych. Nad klasą nadzór merytoryczny sprawuje Ministerstwo Obrony Narodowej. Szkolenie wojskowe, jest zbliżone do tego, które odbywają żołnierze służby przygotowawczej. Zajęcia w oddziale przygotowania wojskowego będą prowadzone przez instruktorów na terenie patronackiej jednostki wojskowej. Umiejętności strzeleckie uczniowie będą mogli doskonalić w ramach zajęć prowadzonych w szkolnej strzelnicy wirtualnej.
Absolwent oddziału przygotowania wojskowego otrzymuje dodatkowe punkty w rekrutacji do uczelni wojskowych.
TECHNIKUM IM. KARDYNAŁA STEFANA WYSZYŃSKIEGO
5 letnie, dla młodzieży,
na podbudowie programowej szkoły podstawowej
TECHNIK EKONOMISTA
– przedmiot rozszerzony: język angielski
– zajęcia edukacyjne brane pod uwagę w postępowaniu rekrutacyjnym: język polski, matematyka, geografia, informatyka,
– języki obce: język angielski, język niemiecki.
Klasa objęta patronatem Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie.
Dzięki współpracy uczniowie mają możliwość udziału w zajęciach, wykładach, warsztatach i laboratoriach prowadzonych przez pracowników naukowych uczelni.
W ramach zajęć lekcyjnych uczniowie biorą udział w Branżowych Symulacjach Biznesowych REVAS. Jest to narzędzie przeznaczone do nauki prowadzenia działalności gospodarczej oraz podstaw przedsiębiorczości.
Uczniowie uczestniczą również w Szkolnej Internetowej Grze Giełdowej w ramach projektu edukacji finansowej prowadzonej przez Giełdę Papierów Wartościowych.
Cele kształcenia
Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie technik ekonomista powinien być przygotowany do wykonywania zadań zawodowych:
1) w zakresie kwalifikacji EKA.04. Prowadzenie dokumentacji w jednostce organizacyjnej:
– stosowania przepisów prawa w prowadzeniu działalności,
– prowadzenia dokumentacji biurowej i magazynowej,
– gospodarowania rzeczowymi składnikami majątku,
– sporządzania biznesplanu;
2) w zakresie kwalifikacji EKA.05. Prowadzenie spraw kadrowo-płacowych i gospodarki finansowej jednostek organizacyjnych:
– prowadzenia rekrutacji i selekcjonowania kandydatów do pracy,
– sporządzania dokumentacji kadrowej,
– prowadzenia spraw związanych ze świadczeniami socjalnymi,
– rozliczania wynagrodzeń i składek pobieranych przez Zakład Ubezpieczeń Społecznych,
– prowadzenia analizy zatrudnienia i wynagrodzeń,
– prowadzenia ewidencji podatkowych i rozliczeń podatkowych,
– prowadzenia rozliczeń finansowych z kontrahentami i podmiotami rynku finansowego.
W ramach programu nauczania w klasie V uczniowie będą zdobywać dodatkowe umiejętności z zakresu rachunkowości przedsiębiorstw.
Perspektywy rozwoju zawodowego ucznia*:
– prawo jazdy kat. B.
Możliwość podnoszenia kwalifikacji w zawodzie
Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie technik ekonomista po potwierdzeniu kwalifikacji EKA.05. Prowadzenie spraw kadrowo-płacowych i gospodarki finansowej jednostek organizacyjnych może uzyskać dyplom zawodowy w zawodzie technik rachunkowości po potwierdzeniu kwalifikacji EKA.07. Prowadzenie rachunkowości.
Uczniowie technikum mają możliwość odbycia praktyki zagranicznej w ramach programu ERASMUS+.
TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH
– przedmiot rozszerzony: język angielski,
– zajęcia edukacyjne brane pod uwagę w postępowaniu rekrutacyjnym: język polski, matematyka, biologia, informatyka,
– języki obce: język angielski, język niemiecki.
Klasa objęta patronatem Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
Współpraca z Uniwersytetem daje możliwość udziału w zajęciach, wykładach, warsztatach i laboratoriach prowadzonych przez pracowników naukowych uczelni. W szkole działa Koło Naukowe Prozdrowotna Edukacja Żywieniowa prowadzone przez doktora Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie propagujące wiedzę o zdrowiu i zdrowym żywieniu.
Szkoła współpracuje również z pracodawcami lokalnego rynku pracy w zakresie kształcenia zawodowego, odbywania praktyk i staży zawodowych.
Cele kształcenia
Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych powinien być przygotowany do wykonywania zadań zawodowych:
1) w zakresie kwalifikacji HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań:
– oceniania jakości produktów,
– przechowywania żywności,
– obróbki produktów i przygotowania stanowiska pracy,
– obsługi sprzętu gastronomicznego,
– przygotowania dań zimnych, gorących i podstawowych deserów,
– wydawania dań;
2) w zakresie kwalifikacji HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych:
– oceniania jakości żywności,
– planowania żywienia z uwzględnieniem alternatywnego sposobu żywienia,
– organizowania żywienia w produkcji gastronomicznej,
– wykonywania usług gastronomicznych,
– ekspedycji potraw i napojów.
W ramach programu nauczania w klasie V uczniowie będą zdobywać dodatkowe umiejętności z zakresu dietetyki.
Perspektywy rozwoju zawodowego ucznia*:
– Sushi Master,
– Street Food,
– prawo jazdy kat. B.
Uczniowie technikum mają możliwość odbycia praktyki zagranicznej w ramach programu ERASMUS+.
TECHNIK INFORMATYK
– przedmiot rozszerzony: język angielski,
– zajęcia edukacyjne brane pod uwagę w postępowaniu rekrutacyjnym: język polski, język angielski, matematyka, informatyka,
– języki obce: język angielski, język niemiecki.
Klasa objęta patronatem Wyższej Szkoły Informatyki i Zarządzania w Rzeszowie w ramach Cisco Networking Academy Support Center.
Dzięki podpisaniu umowy z Cisco Networking Academy, działającej przy Wyższej Szkole Informatyki i Zarządzania w Rzeszowie, w Zespole Szkół w Czchowie powstała lokalna Akademia CISCO. Cisco Networking
Academy jest programem edukacyjnym służącym nauczaniu informatyki, gwarantuje dostęp do wielu materiałów dydaktycznych oraz ćwiczeń laboratoryjnych. Program oferuje możliwość uzyskania wiedzy teoretycznej i praktycznej z dziedziny projektowania, rozwoju i utrzymywania sieci komputerowych. Uczniowie uczestniczą w specjalnych kursach, na których są przygotowani do uzyskania certyfikatu zawodowego Cisco Certified Networking Associate (CCNA).
Cele kształcenia
Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie technik informatyk powinien być przygotowany do wykonywania zadań zawodowych:
1) w zakresie kwalifikacji INF.02. Administracja i eksploatacja systemów komputerowych, urządzeń peryferyjnych i lokalnych sieci komputerowych:
– przygotowania do pracy systemu komputerowego i urządzeń peryferyjnych,
– administrowania systemami operacyjnymi,
– serwisowania i naprawiania urządzeń techniki komputerowej,
– przygotowania i eksploatacji lokalnej sieci komputerowej;
2) w zakresie kwalifikacji INF.03.
Tworzenie i administrowanie stronami i aplikacjami internetowymi oraz bazami danych:
– tworzenia i administrowania stronami internetowymi,
– tworzenia, administrowania i użytkowania relacyjnych baz danych,
– programowania aplikacji internetowych,
– tworzenia i administrowania systemami zarządzania treścią.
Perspektywy rozwoju zawodowego ucznia*:
– operator dronów,
– prawo jazdy kat. B.
Możliwości podnoszenia kwalifikacji w zawodzie:
Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie technik informatyk po potwierdzeniu kwalifikacji INF.03. Tworzenie i administrowanie stronami i aplikacjami internetowymi oraz bazami danych może uzyskać dyplom zawodowy w zawodzie technik programista po potwierdzeniu kwalifikacji INF.04.
Projektowanie, programowanie i testowanie aplikacji.
Uczniowie technikum mają możliwość odbycia praktyki zagranicznej w ramach programu ERASMUS+.
BRANŻOWA SZKOŁA I STOPNIA
IM. KARDYNAŁA STEFANA WYSZYŃSKIEGO
3 letnia, dla młodzieży,
na podbudowie programowej szkoły podstawowej
KUCHARZ
Kształcenie teoretyczne i praktyczne odbywa się w szkole.
– zajęcia edukacyjne brane pod uwagę w postępowaniu rekrutacyjnym: język polski, matematyka, fizyka, informatyka,
– język obcy: język angielski.
Współpraca z pracodawcami w zakresie kształcenia zawodowego i realizacji wizyt zawodoznawczych w zakładach i przedsiębiorstwach gastronomicznych lokalnego rynku pracy.
Cele kształcenia
Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie kucharz powinien być przygotowany do wykonywania zadań zawodowych w zakresie kwalifikacji HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań:
– oceniania jakości produktów,
– przechowywania żywności,
– obróbki produktów i przygotowania stanowiska pracy,
– obsługi sprzętu gastronomicznego,
– przygotowania dań zimnych, gorących i podstawowych deserów,
– wydawania dań.
Perspektywy rozwoju zawodowego ucznia*:
– Sushi Master,
– Street Food,
– prawo jazdy kat. B.
Możliwość podnoszenia kwalifikacji w zawodzie:
Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie kucharz po potwierdzeniu kwalifikacji HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań może uzyskać dyplom zawodowy w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych po potwierdzeniu kwalifikacji HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych oraz uzyskaniu wykształcenia średniego lub średniego branżowego.
WIELOZAWODOWA
dla młodocianych pracowników
Współpraca z pracodawcami lokalnego rynku pracy w zakresie kształcenia zawodowego i realizacji zajęć praktycznych.
Obecnie Branżowa Szkoła I Stopnia wielozawodowa kształci uczniów w zawodach:
– blacharz samochodowy,
– mechanik pojazdów samochodowych,
– kamieniarz,
– monter sieci i instalacji sanitarnych,
– murarz-tynkarz,
– cukiernik,
– sprzedawca,
– fryzjer,
– stolarz,
– ślusarz,
– monter zabudowy i robót wykończeniowych w budownictwie,
– elektromechanik,
– elektryk,
– elektromechanik pojazdów samochodowych.
W klasie wielozawodowej uczeń wybiera zawód zgodnie ze swoimi zainteresowaniami w oparciu o rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej z dnia 15 lutego 2019 r. w sprawie ogólnych celów i zadań kształcenia w zawodach szkolnictwa branżowego oraz klasyfikacji zawodów szkolnictwa branżowego (Dz. U. poz. 316 z późni. zm.). Warunkiem przyjęcia do szkoły jest dostarczenie umowy o pracę z pracodawcą w celu przygotowania zawodowego. Zakłady rzemieślnicze oraz przedsiębiorstwa to miejsca doskonalenia praktycznych umiejętności zawodowych młodocianych pracowników. Wiedzę teoretyczną z przedmiotów zawodowych uczniowie zdobywają na turnusach dokształcania teoretycznego, a wiedzę z przedmiotów ogólnokształcących w Zespole Szkół w Czchowie.
Perspektywy rozwoju zawodowego ucznia*:
– prawo jazdy kat. B.
Więcej informacji o naborze do Zespołu Szkół w Czchowie na:
www.zsczchow.pl
oraz
www.facebook.com/zspcz/
—
IB