Rozpoczęcie budowy Branżowego Centrum Umiejętności w Myślenicach

W poniedziałek 7 kwietnia symbolicznym wbiciem łopaty rozpoczęła się budowa Branżowego Centrum Umiejętności przy Zespole Szkół – Małopolska Szkoła Gościnności w Myślenicach. Projekt obejmuje budowę siedziby Branżowego Centrum Umiejętności, utworzenie bazy noclegowej, obejmującej remont lokali mieszkalnych zlokalizowanych w internacie oraz budowę dwóch zewnętrznych wind. Wartość inwestycji to ponad 15 mln złotych.
W wydarzeniu udział wzięli m.in. poseł na Sejm RP Władysław Kurowski, marszałek Łukasz Smółka, wicemarszałek Witold Kozłowski, przewodnicząca Komisji Edukacji, Kultury Fizycznej, Sportu i Turystyki SWM Danuta Kawa, burmistrz Myślenic Jarosław Szlachetka, samorządowcy i pracownicy Małopolskiej Szkoły Gościnności, na czele z dyrektor Barbarą Firek.
Trójkąt wiedzy zacieśnia współpracę
Branżowe Centrum Umiejętności w Myślenicach, które powstaje przy Małopolskiej Szkole Gościnności ukierunkowane jest na kształcenie nowoczesnej kadry w dziedzinie gastronomii.
Bardzo się cieszę, że małopolskie szkolnictwo w dziedzinie gastronomii rozwija się. Rolą tego miejsca będzie nie tylko kształcenie nowoczesnej kadry mistrzów gastronomii i dbanie o to, byśmy odżywiali się zdrowo, ale także pokazywanie synergii: małopolskich producentów żywności roślinnej i zwierzęcej, czy świetnie rozwijającego się sektora produkcji wina. Małopolska żywność jest zdrowa i bezpieczna. To jest dostrzegane i doceniane nie tylko w naszym regionie, przez mieszkańców, ale także przez turystów, którzy przyjeżdżając do Małopolski często deklarują, że chcą skosztować naszych produktów, naszej tradycyjnej kuchni. Często podkreślam, że chciałbym, aby w Małopolsce była realizowana idea żywności „od wideł do widelca” – aby to, co jest produkowane w regionie trafiało na małopolskie stoły. Ta szkoła, jej kadra będą mocnym wsparciem w tym kierunku, bo są świetnie przygotowani by budzić pasję w młodych ludziach i to co najlepsze w Małopolsce promować – powiedział marszałek Łukasz Smółka.
Dziękuję bardzo za to, że ta szkoła tak się rozwija. Dziękuję też panu marszałkowi Witoldowi Kozłowskiemu – bo to jest trochę jak sztafeta, którą sobie wzajemnie przekazujemy. Myślę, że dla nas wszystkich tu obecnych istotne jest to, by pokazywać, jak ważne dla nas, jako samorządu wojewódzkiego, jest wsparcie edukacji zawodowej. Kształcenie młodego człowieka to najlepsza inwestycja w przyszłość – dodał Łukasz Smółka.
Dzięki współpracy z Uniwersytetem Rolniczym i Stowarzyszeniem Kucharzy Polskich będziemy kształcić nowoczesną kadrę, przygotowaną na wyzwania rynku pracy. Powiem więcej, to współpraca w ramach trójkąta wiedzy: szkoła – uczelnia – pracodawcy, która gwarantuje, że kształcenie będzie odpowiadało na realne potrzeby branży gastronomicznej – podkreślił wicemarszałek Witold Kozłowski.
Branżowe Centrum Umiejętności w Myślenicach to ukoronowanie wieloletnich działań rozwojowych naszej szkoły oraz efekt konsekwentnie realizowanych inwestycji. Przez lata udało nam się osiągnąć bardzo wiele – dziś z dumą możemy powiedzieć, że jesteśmy liderem branży. Dziękuję wszystkim zaangażowanym w realizację tego projektu – instytucjom, partnerom oraz osobom, które swoją pracą przyczyniają się do jego powstania – dodał wicemarszałek Witold Kozłowski.
Branżowe Centra Umiejętności to nowość w polskim systemie oświaty, wykraczająca poza dotychczasowe modele kształcenia. Ich celem jest wsparcie przygotowania kadr na potrzeby nowoczesnej gospodarki w poszczególnych branżach, opierając się na wiedzy i doświadczeniu środowisk branżowych. To również zacieśnianie współpracy pomiędzy szkołami kształcącymi w zawodach, uczelniami wyższymi, a pracodawcami i praktykami zawodu w ramach tzw. trójkąta wiedzy: szkoła – uczelnia – pracodawcy.
Nowe trendy w gastronomii
Uczestnicy zapoznają się z nowymi metodami przetwarzania, przygotowywania posiłków, np. metoda sous-vide, tworzenie imuno-food, prużenie, wykorzystywanie mikrofal, ekstruzja.
Planowane są też szkolenia z jakości mikrobiologicznej w cateringu dietetycznym. Ich celem jest poprawa bezpieczeństwa i jakości przygotowanych potraw. Dzięki zajęciom praktycznym uczestnicy kursów dowiedzą się m.in. jak istotne jest zachowanie higieny podczas przygotowania potraw w cateringu dietetycznym oraz jak ważny jest dobór odpowiedniej metody pakowania i przechowywania żywności.
Realizowane będzie też szkolenie z przygotowywania posiłków w cateringu dietetycznym. Słuchacze poznają podstawy technologii gastronomicznej, poruszone będą też tematy dotyczące dietetyki z elementami żywienia człowieka, higieny żywności, opakowań w produkcji żywności i cateringu dietetycznego.
Szkolenia kierowane będą do uczniów, studentów, nauczycieli zawodu oraz osób dorosłych zainteresowanych uzyskaniem kwalifikacji lub przekwalifikowaniem się.
Zajęcia składać będą się z części teoretycznej i praktycznej. Teorii uczyć będą wykładowcy Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Uczelnia skupia się na rozwijaniu i upowszechnianiu wiedzy, tworząc innowacje sprzyjające osiąganiu bezpieczeństwa żywnościowego i neutralności klimatycznej. Zajęcia praktyczne prowadzić będą szefowie kuchni, specjaliści branży gastronomicznej i kelnerskiej z kilkudziesięcioletnim doświadczeniem zawodowym ze Stowarzyszenia Kucharzy Polski.
W ramach przedsięwzięcia powstanie nowa kwalifikacja z zakresu edukacji poza formalnej odpowiadająca na potrzeby branży gastronomicznej, która włączona zostanie do Zintegrowanego Systemu Kwalifikacji.
120 Branżowych Centrów Umiejętności w Polsce
Koszt całkowity inwestycji to ponad 15 mln złotych, w tym wkład własny Województwa Małopolskiego to ponad 2 mln złotych.
Projekt utworzenia Branżowego Centrum Umiejętności przy Zespole Szkół – Małopolska Szkoła Gościnności w Myślenicach otrzymał dofinansowanie w konkursie ogłoszonym przez Fundację Rozwoju Systemu Edukacji na zlecenie Ministerstwa Edukacji i Nauki pn. „Utworzenie i wsparcie funkcjonowania 120 branżowych centrów umiejętności, realizujących koncepcję centrów doskonałości zawodowej” Krajowego Planu Odbudowy i Zwiększania Odporności.
Galeria zdjęć
—
malopolska.pl