ADV
ReligiaWiadomości
Trending

Skąd jest opłatek na wigilijnym stole? Może z podtarnowskiego Błonia?

Opłatek to delikatny, cienki wypiek z białej mąki pszennej i wody, bez drożdży. Jest przaśny, czyli pozbawiony zakwasu i soli. Dzielenie się opłatkiem w czasie Wigilii Bożego Narodzenia to znak braterstwa, pojednania, przebaczenia i jedności chrześcijan.

W podtarnowskim Błoniu w Zakładzie Przetwórczo-Handlowego Wyższego Seminarium Duchownego od 30 lat powstają opłatki, które trafiają nie tylko mieszkańcy diecezji tarnowskiej. Ten biały chleb trafia także do katolików w Ukrainie oraz we Francji, Niemczech, Norwegii, Wielkiej Brytanii, a nawet w Afryce.

W Błoniu piecze się głównie białe opłatki, ale też kolorowe: niebieskie, żółte, różowe, zielone i pomarańczowe. Uzyskane pieniądze z rozprowadzania opłatków są przeznaczone na utrzymanie tarnowskiego seminarium.

Od kilku lat funkcję proboszcza parafii pw. Najświętszego Serca Pana Jezusa w podtarnowskim Błoniu oraz dyrektora Zakładu Przetwórczo-Handlowego Wyższego Seminarium Duchownego pełni pochodzący z Rajbrotu ksiądz Piotr Barczyk. Jako wikariusz w latach 2006-2011 pracował w parafii pw. św. Marcina Bp w Gnojniku.

Ksiądz Piotr Barczyk znany jest z wielkiego serca. Uczestniczył w wielu pozytywnych akcjach — w kwietniu 2020 r. – na początku pandemii wspólnie z księżmi i przyjaciółmi zorganizował zbiórkę na zakup respiratora dla tarnowskiego szpitala im. Św. Łukasza. Z kolei w lutym 2021 r. przekazała na licytację dla Marcelka Kubali swój samochód — Audi A6 kombi.

Od lutego 2022 r. dom formacyjny Wyższego Seminarium Duchownego w Błoniu stał się bezpieczną przystanią i domem dla uchodźców wojennych z Ukrainy.

IB / TGN / diecezja.tarnow.pl

blank

Podobne artykuły

Back to top button