ADV
blank
EdukacjaWiadomości

Uczniowie Zielonki z wysokimi lokatami w Ogólnopolskim Karpiowym Konkursie Kulinarnym / zdjęcia

Z wielką przyjemnością informujemy o sukcesie naszych uczniów – kucharzy, którzy zostali wyróżnieni w „Ogólnopolskim Karpiowy Konkursie Kulinarnym” organizowanym przez Towarzystwo Promocji Ryb „Pan Karp”. Spośród 142 potraw przygotowanych przez 71 drużyn kucharskich uczniowie klasy 3 wap: Jakub Babraj oraz Sławomir Bełżek zdobyli 10 miejsce!!!. Drugą drużyną reprezentującą naszą szkolę, był zespół z klasy 3 TGp: Aleksandra Żurek i Karolina Hebda (16 miejsce!!!).

Drużyny w czasie konkursu kulinarnego wykonywały, zgodnie z regulaminem dwie potrawy, w tym jedną autorską, a drugą – wybraną spośród 10 potraw wskazanych przez Organizatora.

Po analizie receptur kulinarnych wskazanych przez Organizatora, chłopcy zdecydowali się na sporządzenie „Karpia w porach” oraz autorską potrawę „Burger Pana Karpia z karmelizowaną cebulką, dipem koperkowym podany z frytkami z batatów”.

Soczyste mięso ryby i smakowite dodatki między połówkami chrupiącej bułki, to ich pomysł na pyszny lekki i sycący posiłek. Delikatnie usmażony filet z karpia, z dodatkiem dipu koperkowego oraz specjalnie karmelizowanej cebuli czerwonej wraz z dodatkiem świeżej rukoli w chrupiącej bułce był kwintesencją smaku.

Upieczone bułki miały piękny kształt, były porównywalnej wielkości. Po wypieku miały złoty kolor. Do udekorowania i podkreślenia smaku bułek uczniowie wykorzystali czarnuszkę i sezam.

Należy zaznaczyć, że Kubie i Sławkowi gotowanie sprawia wielką przyjemność, już kilkukrotnie udowodnili, że potrafią zrobić różne potrawy, które wychodzą im niezwykle efektownie. Chłopcy uwspółcześnili zwykłego Fish burgera, nadając mu trochę europejskiego, a zarazem lokalnego charakteru. Wykorzystali przy okazji innowacyjne dodatki w formie „sosu bazyliowego” czy cebulki karmelizowanej. Całość komponowała się prosto, a zarazem wytwornie, słodko – wytrwanie i bardzo smacznie.

Z kolei uczennice z klasy 3 TGp zdecydowały się sporządzić „Sushi z wędzonym karpiem”. Potrawą autorską wykonaną był „Filet z karpia gotowany w sous vide na salsie z gruszki i selera z puree z zielonego groszku z nutą mięty oraz sosem pomarańczowym”.

Idąc za nowymi trendami w gastronomi uczennice postanowiły spróbować czegoś nowego, czyli gotowania w sous vide.

Filet z karpia doprawiły swoimi ulubionymi przyprawami, a jako dodatek wykorzystały również wino. Aby ożywić smak ryby postanowiły zrobić puree z zielonego groszku z nutą mięty. Chcąc dodać koloru i słodyczy na talerzu, wykonały sos pomarańczowy na bazie karmelu. Wspomniany sos był niezwykle wyborny. Idealnie dopasował się do fileta nadając niepowtarzalnego cytrusowego smaku. Sos miał jednorodną konsystencję, a smak był wyrazisty, subtelnie doprawiony. Elementem dopełniającym danie była surówka z gruszki i selera, która dodała niezwykłej chrupkości i aromatyczności.

Cieszymy się, że mamy tak zdolną młodzież. Serdecznie dziękujemy wszystkim uczestnikom konkursu i gratulujemy sukcesów w Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym!

Koordynator konkursu

Agnieszka Kornaś

Galeria zdjęć <<<

zstib.edu.pl

blank

Podobne artykuły

Back to top button