Po rocznej przerwie Zespół Szkół Nr 3 w Bochni powrócił z konkursem i to w nowej odsłonie! Tegoroczna edycja konkursu, wyłoniła spośród najlepszych uczniów klas gastronomicznych Tandem Mistrzów Kulinarnych 2024.
W finałowym starciu, w jednym z najtrudniejszych zadań kulinarnych, spotkało się pięć par najzdolniejszych młodych kucharzy Ekonomika. Zgodnie z założeniem konkursu Black Box, żaden z uczestników do momentu rozpoczęcia rywalizacji konkursowej nie wiedział, jaki główny surowiec kryła będzie „czarna skrzynka”. Nikt nie mógł wcześniej przygotować receptury i opracować koncepcji potrawy. Autorska kompozycja kulinarna powstawała więc na naszych oczach spontanicznie, od podstaw.
W tym roku ku zaskoczeniu wszystkich na warsztat wzięto sezonowy bób – surowiec choć bardzo prosty to jednak wymagający odpowiedniego podejścia kulinarnego. Ponadto w ocenie jury ważne było również wykorzystanie surowców dodatkowych, które ostatecznie kształtowały smak potrawy i jej aranżację na talerzu.
Ocenie podlegały także kreatywność w tworzeniu smaków, jakość pracy oraz technika i estetyka wykonania. Tak naprawdę cała dziesiątka była zwycięska już na wstępie tego konkursu, ponieważ miała odwagę zmierzyć się z tym wyzwaniem, pokonać stres i odkryć przed jurorami swoje umiejętności, które nie są przecież jeszcze na tym etapie edukacji i praktyki w pełni profesjonalne.
A w gronie jury znaleźli się profesjonaliści w dziedzinie gastronomii. Potrawy oceniali Szefowie Kuchni: Łukasz Grabowski – Sala bankietowa „Allegra” oraz Rafał Lemiowski – Restauracja Jubilatka w Bochni, absolwent Zespołu Szkół nr 3.
Po dwugodzinnych zmaganiach Jury w tegorocznej edycji konkursu postanowiło przyznać tytuł i statuetkę Mistrza Kulinarnego 2024 r. Sarze Tworzydło i Karolowi Oleksy uczniom klasy czwartej którzy przygotowali „Polędwiczkę na bobowej murawie”. Ponadto, Karol Oleksy otrzymał specjalne wyróżnienia Jury za profesjonalizm i kreatywne podejście do pracy w kuchni. Dla wszystkich – bez względu na miejsca i nagrody, było to z pewnością bardzo wartościowe doświadczenie. A takie wydarzenia, odkrywające młode talenty są tylko dowodem na to, że gotowanie nie jest wyłącznie szkolnym obowiązkiem a przede wszystkim realizacją pasji.
Konkurs nie mógłby się odbyć bez hojności i wsparcia sponsorów. Głównym sponsorem była Rada Rodziców Zespołu Szkół Nr 3. Konkurs wspierało także Starostwo Powiatowe w Bochni, a patronat medialny objęła Kronika Bocheńska.
Zwycięzcom składamy serdeczne gratulacje, a wszystkich którzy chcą powalczyć o statuetkę Mistrza zapraszamy na kolejną edycję w przyszłym roku szkolnym.
— [sk]